Drób w naszym społeczeństwie odgrywa znaczną rolę. Jest najczęściej spożywanym mięsem przez naszych rodaków. Wielu może kojarzyć się z monotonnym jedzeniem, a to filety w panierce, pałki w przyprawach...Czasami warto więc zaszaleć, i zrobić coś po swojemu.Składniki
2 filety z kurczaka (po 200 g)2 średniej wielkości ziemniaki2 duże pieczarki1 cebulaser brie (125 g)olej do smażeniasól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na talarki i obsmażamy na złoto z obu stron.
Pieczarki czyścimy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, lekko podsmażamy.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.
Ser kroimy wzdłuż na pół.
Filety z kurczaka, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierz każdego układamy najpierw ziemniaki, następnie pieczarki, cebulę, a na końcu ser.
Całość zapiekamy 25 min w temperaturze 180°C.