Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Grażyna gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
444
Kategorie
542
Roladki mięsne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki to jedna z moich ulubionych form podawania mięsa. W przypadku schabu, piersi kurczaka czy indyka , mięs z natury suchych, dodanie soczystego farszu i zamarynowanie w oliwie z przyprawami daje znakomite efekty. Na blogu podobne są przeboj...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Szpinak
,
Suszone pomidory
,
Feta
,
Roladki
Piernik z orzechami i nutą mandarynki
Piernik robię zwykle na bazie jednego z dwóch rodzinnych przepisów. Staram się je modyfikować, by dodać od siebie coś nowego, ciekawego, świeżego. Na pomysły wpadam przypadkiem tym razem zostały mi dwie łyżki mielonych orzechów od domowych mich...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Wigilijne
,
Piernik
,
Orzechy
,
Mandarynki
Wigilijne śledzie z domowym octem
Zrobiłam ostatnio rewelacyjny ocet jabłkowy z dodatkiem gruszek, pigwy, bzowego syropu i świeżych ziół z grządki oregano i tymianku i postanowiłam wypróbować go do śledzi na Wigilię. Okazja będzie jutro, bo mamy naszą blogowo-kulinarną ...
Grażyna gotuje
Wigilijne
,
Ryby
,
Śledzie
,
Domowy ocet
,
Zalewa octowa
Proste i pyszne ciasto dla blogerek modowych
Nie jest to bynajmniej ciasto dietetyczne, upiekłam je po prostu na ubiegłotygodniowy event z udziałem blogerek modowych, gdzie byłam też zaproszona , by porozmawiać o różnych aspektach gotowania i kulinarnego blogowania. Zaprosiła nas poznańska...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Relacje
Cytrynki w pigwówce z cynamonem
W tym roku na akcję Ptasi z Coś niecoś Korzenny tydzień przygotowałam coś specjalnego Przeglądając blog przy porządkach trafiłam na wzmiankę z cytrynkach w rumie, które mi bardzo smakowały. Postanowiłam zrobić swoją wersję wykorzystując maceruj...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Spiżarnia
,
Napoje
,
Cynamon
,
Cytryna
Poznańskie Targi Piwne 2015
Tak wygląda świat z perspektywy szklanki piwa. To akurat jest ciemne z Browaru na Jurze, jednego z ostatnich etapów mojego tegorocznego zwiedzania i degustowania. Szkoda, że w tym toku na Poznańskich Targach Piwnych nie było takiej możliwości , jak rok...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Piwo
,
Poznańskie Targi Piwne
Czas na gęsinę w poznańskiej Pasteli
W ubiegłym tygodniu miałam przyjemność spróbować gęsiny w wykonaniu Marcina Michalskiego, szefa kuchni restauracji Pastela w blogersko- dziennikarskim towarzystwie. Gęsi , które jada się w Pasteli , nie tylko w tym sezonie pochodzą z moich rodzinnych K...
Grażyna gotuje
Relacje
Drożdżowy miś na dzisiejsze święto
Dziś jest bardzo miłe święto Dzień Pluszowego Misia. Z tej okazji wykorzystałam zakupioną kilka lat temu przez córkę misiową formę i upiekłam dużego misia z drożdżowego ciasta. Faktura i smak a także ciepło potrzebne do wyrastania drożdż...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Drożdżowe
,
Dzień Pluszowego Misia
Pasztet z gęsi z suską sechlońska
Pasztet z gęsi był naturalną konsekwencją przerabiania całej gęsiej tuszki. Zrobiłam peklowany półgęsek pieczony w niskiej temperaturze, konfitowane udka, faszerowaną szyjkę a z mięsa ugotowanego w rosole i wątróbek ( dodałam nieco indyczych) or...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Gęsina
,
Pasztet z gęsi
Kotlety składane z ajwarem i fetą
Jak widać na zdjęciu to danie sprzed kilku tygodni, kiedy trawa w ogrodzie była jeszcze zielona. Rosły też na grządkach kabaczki i patisony, z których robiłam swoją wersję ajwaru. Pomyślałam, że właśnie ajwar ożywi smak kotletów z piersi kurcza...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Kurczak
,
Ajwar
,
Kotlety z kurczaka
Chlebek drożdżowy z płatkami owsianymi
Chlebki drożdżowe to moja specjalność, lubię je i jeść i piec. Na te na zakwasie jeszcze nie przyszła pora, widać nie dorosłam jeszcze do takiej formy Ten jest z płatkami owsianymi dodanymi do ciasta w formie owsianki a na wierzch jako posypka. Bardzo ...
Grażyna gotuje
Drożdżowe
,
Chleby
Pierś gęsi peklowana w soli i sałatka z gruszką
Gdy zobaczyłam ten przepis w odcinku Okrasa łamie przepisy z Ciechocinka, od razu nabrałam chęci, żeby zrobić gęsie piersi w ten sposób. Przepis jest bardzo prosty a gęsina gotowa po dobie albo dwóch. Ja spróbowałam jednej piersi ...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Sałatki
,
Gruszka
,
Peklowanie w soli
,
Piersi gęsie
Kalafiory kiszone na dwa sposoby
Wprawdzie lato już dawno minęło, ale jest jeszcze sporo warzyw i owoców, które można zawekować na zimę w słoikach. Ponieważ moje kiszone ogórki bardzo wszystkim smakują , to poszłam za ciosem. W zeszłym roku wypróbowałam kiszoną brukselkę, tera...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Spiżarnia
,
Kiszony kalafior
Proste ciasto z dyniowym puree i jabłkami
Sezon dyniowy w pełni, a ja w tym roku pokazałam tylko wegański piernik z pomarańczową królową jesieni . Co nie znaczy, że nic nie robiłam, było kilka dań pokazywanych już na blogu , na bazie dyni pieczonej. Dziś ciasto zwykłe, proste w wykonan...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Ciasta
,
Dynia
,
Orzechy
,
Ciasto z dynią
Śledzie w sosie musztardowo-jogurtowym
O tym, że bardzo lubię śledzie stali czytelnicy bloga na pewno dobrze wiedzą. Czasami mam na nie wielką ochotę i dlatego lubie je mieć w lodówce. Zazwyczaj kupuję matjasy i po wymoczeniu robię sobie kilka rodzajów, w occie, w zalewie ogórkowej i...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Ryby
,
Śledzie
,
Musztarda
,
Sos jogurtowy
Gęsie udka konfitowane i szmurowana kapusta
Miałam opublikowac ten wpis wczoraj, w ramach hasła Gęsina na Marcina, ale byłam nieco zmęczona przygotowywaniem świątecznych potraw, w tym rogali pieczonych dzień wcześniej. Cieszę się bardzo, ze tradycja jedzenia gęsi rozprzestr...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Gęsina
,
Kapusta szmurowana
,
Konfitowane udka
←
Poprzednia
24
25
26
27
28
Następna
→