Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Grażyna gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
444
Kategorie
542
Faszerowane gęsie szyjki
Staram się pokazać na blogu jak najwięcej potraw z gęsi , których nauczyłam się robić na warsztatach w moich rodzinnych stronach. Jednym z moich zdaniem smaczniejszych form podania gęsiny są faszerowane gęsie szyjki. Wykorzytuje się do farszu go...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Gęsina
,
Gęsie szyjki
Półgęsek peklowany pieczony w niskiej temperaturze
Jestem z siebie bardzo dumna ! Udało mi się samodzielnie podzielić gęś, oddzielić mięso z piersi tak, by uformować półgęsek i potem zrobić z niego coś pysznego Nauczyłam się tego na pierwszych warsztatach z Piotrem Lenartem, kiedy to przy...
Grażyna gotuje
Przekąski
,
Potrawy regionalne
,
Gęsina
,
Półgęsek
,
Gęś
Wielki tuńczyk przybył do GOKO
Taką sensację zrobiła ponad tydzień temu gwiazda dnia wielki tuńczyk , który przybył do Restauracji japońskiej GOKO, dając początek Festiwalu Toro. Czekaliśmy na niego ponad dwie godziny, bo lądowanie samolotu w Warszawie opóźniła mgła. Ale war...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Sushi
,
Festiwal Toro
,
GOKO
,
Tuńczyk
Wegański piernik dyniowy
Piernik dyniowy robiłam już kiedyś, tym razem przyszła pora na wersję wegańską. Puree owocowe lub warzywne to doskonały środek spulchniający dla ciast pieczonych bez jajek. To z dyni jest bardziej konkretne niż na przykład mus jabłkowy, dlatego ...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Wegańskie
,
Dynia
,
Piernik wegański
Jesienna sałatka warzywa-owoce-sery
To być może ostatnia pora na taką sałatkę a warto zrobić ją na świąteczny weekend, bo jest pyszna i efektowna. Łączy w sobie smaki warzyw , owoców i serów i nawet podwędzany kabanos pasuje do jej smaków. Świeże zioła, które już pora zebrać i wys...
Grażyna gotuje
Sałatki
,
Sery
,
Gruszki
,
Winogrona
Roladki z kurczaka z orzeszkami i ziołami
Roladki z piersi kurczaka z różnymi nadzieniami to jedna z ulubionych form zjadania kurczaka przez moich domowników, moja z resztą też. Nie panieruję ich, smażę na patelni grillowej symbolicznie maźniętej olejem, a dziś jeszcze dopiekłam w piek...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Suszone pomidory
,
Zioła
,
Kurczak
,
Roladki
,
Orzeszki ziemne
Zaproszenie na Restaurant Week – Estella Węgorka
Kolejne testowanie przed Restaurant Week czekało mnie w Estelli na Węgorka. To włoska restauracja, ale na tę okazję przygotowała dania nie tylko we włoskim stylu. Na przystawkę było nietypowe carpaccio, bo z ananasa z imbirowym sosem. Jak wida...
Grażyna gotuje
Relacje
Zaproszenie na Restaurant Week – MOMO, Poznań ul Szewska 2
Restaurant Week zacznie się w przyszłym tygodniu ( 23-30 października) , ale niektórzy blogerzy kulinarni mogą spróbować przygotowanych na niego dań wcześniej i wyrazić swoją opinię. Ja byłam w MOMO, zależało mi na tym, bo do tej restaura...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Restaurant week
,
Momo
Warsztaty sushi w Akademii Gotowania
W ubiegłym tygodniu zostałam zaproszona na warsztaty sushi w poznanskiej Akademii Gotowania na Nowowiejskiego. Prowadził je Mateusz, ktory na co dzień pracuje w restauracji GOKO. Zrobiliśmy kilka rodzajów sushi z różnymi składnikami. Najpierw rozne mak...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Sushi
Marynowane patisony
W tym roku w ogrodzie wyrosło mi sporo patisonów , a ze niedawno przyszły przymrozki, to pozbierałam wszystkie małe i zrobiłam marynowane, o których słyszałam sporo dobrego i które próbowałam na jednym z blogerskich pikników. Są bardzo ciekawym dodatki...
Grażyna gotuje
Uncategorized
Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami – 6 milionów odwiedzin :)
Dziś na blogu pojawiła się kolejna okrągła liczba na liczniku odwiedzin 6 milionów. Bardzo się cieszę i zapraszam nadal, stałych i nowych czytelników , na smaczne przepisy i ciekawe relacje. Dziś ciasto szczególne bazą jes...
Grażyna gotuje
Ciasta
Kapusta kiszona po alzacku
Staram się z każdej podróży przywieźć nowe lokalne przepisy. Nie inaczej jest i teraz, po powrocie z wyprawy kulinarnej do Alzacji. Obowiązkowym zakupem była książka z kulinarnymi przepisami z tego regionu. Jak widać, na okładce jest właśnie szt...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Potrawy regionalne
,
Kapusta kiszona
,
Alzacja
Nowe jesienne menu w Cucinie
W ubiegły czwartek miałam dużą przyjemność gościć w poznańskiej restauracji Cucina , aby spróbować jesiennego menu autorstwa Ernesta Jagodzińskiego. Nie po raz pierwszy tam gościłam, wyobraźnię kulinarną i talent chefa Cuciny podziwiam od dawna. Po ra...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Cucina
,
Jesienne menu Cuciny
Puree z patisona do francuskich serów
Podczas wycieczki do Alzacji, z której wróciłam w ubiegłym tygodniu zwiedzałam m. in wytwórnię lokalnych serów. Napiszę o tym w osobnej relacji, dziś pokażę tylko kilka serów i coś, co do nich pasuje a czego spróbowałam podczas hotelowych śniada...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Przekąski
,
Cammembert
,
Metzer
,
Munster
,
Puree z patisona
Kulinarne koty – Ekipa Upichconej
Agnieszkę z bloga Upichcona poznałam w tym roku na warsztatach kulinarnych w Warszawie. Gdy opowiadałam o moim blogu i kocim cyklu, zgadałyśmy się na temat licznej kociej ekipy Agnieszki. Trochę to trwało, bo Aga była zajęta, ale dziś przedstawi...
Grażyna gotuje
Kulinarne koty
,
Koty
Święto winobrania w Alzacji
Tym, czym dla nas są dożynki, tym w Alzacji jest Święto Winobrania . W krainie pokrytej winnicami to prawdziwe święto plonów. W tym roku miałam przyjemność uczestniczyć w takim święcie , dzięki wycieczce, którą wygrałam w konkursie kulinarnym . ...
Grażyna gotuje
Relacje
←
Poprzednia
25
26
27
28
Następna
→