Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Grażyna gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
444
Kategorie
542
Sok i mus jabłkowo-jeżynowy
Kilkanaście dni temu byłam na wycieczce w pobliskim lesie i prócz czarnego bzu, który był celem mojej wyprawy znalazłam nieco jeżyn i zdziczałe trochę jabłka . Rosły na granicy lasu i parku, były podobne do szarej renety . Na surowo nie były ciekawe, d...
Grażyna gotuje
Spiżarnia
,
Napoje
,
Jabłkowe
,
Jabłka
,
Jeżyny
,
Mus
,
Sok
Zapowiedź Restaurant Week w Poznaniu
Dopiero co wróciłam z kulinarnej podróży do Alzacji . Zanim podzielę się wrażeniami zapraszam na smaczne wydarzenia w Poznaniu i innych miastach Polski za kilkanaście dni. To będzie nie lada gratka dla miłosników dobrego jedzenia .Szczegóły na ...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Restaurant week
Sok z czarnego bzu
Pokazywałam już na blogu przetwory z kwiatów czarnego bzu, teraz pora na te z owoców. Sok z owoców czarnego bzu to prawdziwa kopalnia witamin . Zrobiłam go specjalnie z myślą o zimowych przeziębieniach. Na pewno pomoże zwalczać infekcje, dodany ...
Grażyna gotuje
Spiżarnia
,
Napoje
,
Czarny bez
,
Sok z czarnego bzu
Prosty placek ze śliwkami
Śliwki to jeden z najlepszych owoców do ciasta, to chyba każdy przyzna . W sezonie robię ciasta ze śliwkami na różne sposoby. Ten jest jednym z najprostszych, wymaga jedynie krótkiego miksowania. Składniki też są proste . Dodatkowym, takim ode m...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Cynamon
,
śliwki
,
Placek ze śliwkami
Ciasto bez imbiru dla Korteza
Na zdjęciu jest to, co zostało z mojego ciasta po koncercie Korteza w Radiu Koszalin ( a były dwie warstwy Miałam jakieś przeczucie, żeby zabrać że sobą ciasto do torebki. Na pomysł jego upieczenia wpadłam po wysłuchaniu dość przewrotnej piose...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Relacje
,
Kortez
,
Imbir
Gulasz wieprzowy ze świeżymi pomodorami
Już nieraz pisałam na blogu, ze staram się jeść sezonowo . Do wczorajszego mięsa, które robiłam na obiad dodałam świeżych pomidorów, które znacznie ożywiły sos. Mięso z wieprzowej łopatki, usmażone z dużą ilością cebuli i doprawione sporą ilością smaku...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Pomidory
,
Gulasz
Relacja ze Święta Gęsi Kołudzkiej
O zaletach gęsi białej kołudzkiej pisałam już przy okazji relacji z warsztatów, z wielką przyjemnością uczestniczyłam więc niedawno w jej dorocznym święcie. W Kołudzie Wielkiej, gęsinowym zagłębiu Polski dwa tygodnie temu można by...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Gęś kołudzka
,
święto gęsi
Chlebek koperkowy z pełnoziarnistej mąki
Chlebki drożdżowe to cały czas moje ulubione i na razie nie zabieram się za inne. Dziś ciekawa odmiana z koperkiem, dodanym zarówno w formie posiekanej zieleniny jak i w formie nasion, nadających lekko anyżkowy smak. To był jeden z lepszych sma...
Grażyna gotuje
Drożdżowe
,
Chleby
,
Domowy chleb
Sałatki z winogron z serami i pomidorkami
Mimo suszy obrodziły mi w tym roku pomidory a najbardziej cieszę się z tych drobnych- czerwonych czereśniowych, koktajlowych żółtych i śmiesznych żółtych w kształcie gruszek. Słońce mocno operuje jeszcze cały czas i ich smak jest niezrównany. J...
Grażyna gotuje
Sałatki
,
Sery
,
Winogrona
,
Pomidorki
Piknik na Dzień Blogera 2015
Blogerskie pikniki w ostatni weekend wakacji, w okolicach Międzynarodowego Dnia Blogera (31 sierpnia) to już tradycja naszej Wielkopolskiej Grupy. Rok temu spotkaliśmy się na statku, trzy lata temu to był nasz pierwszy grupowy piknik ( jakże entuzjasty...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Wielkopolska Grupa Blogerów Kulinarnych
,
Dzień Blogera
,
Piknik
,
Stary Port
Tarta z masą serową i jeżynami
Ostatnio na targu pojawiły jeżyny i wrześniowe, polskie truskawki. Córka namówiła mnie, żeby zrobić z nimi tartę, podobną do tej. Pomogła mi robiąc ciasto, moim dziełem była masa serowa o waniliowym smaku. By tarta była ciekawsza, dodałam do m...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Jeżyny
,
Masa serowa
,
Tarta
Flaczki drobiowe na rosole
Ostatnio dania z podrobów wracają do łask i cieszą się sporym powodzeniem. Toteż kiedy trafiłam w pobliskim sklepie mięsnym na drobiowe żołądki, postanowiłam wypróbować, jak mi wyjdą w zupie. Bazą flaczków jest zawsze dobry rosół, ten zrobiłam na drobi...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Zupy
,
Rosół
,
Flaczki
,
Podroby
←
Poprzednia
26
27
28