Z poniższych składników przygotowałam 5 kokilek. Pyszne danie i uwierzcie, naprawdę sycące.
Kurczaka myję, kroję w kostkę, nacieram czosnkiem, obsypuje przyprawą do kurczaka, wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie smażę na oleju.
Warzywa kroję na mniejsze części i gotuje al dente w osolonej wodzie.
Kokilki wykładam kawałkami ciasta francuskiego. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam przez 10 minut.
Teraz biorę się na przygotowanie sosu:
Masło rozpuszczam w małym garnku, dodaje następnie mąkę i mieszam około 1 minuty. Po tym czasie dolewam zimne mleko, zagotowuje do zgęstnienia, przyprawiam i lekko schładzam.
Kiedy ciasto będzie lekko brązowe, wyjmuje kokilki z piekarnika.
Na dno wykładam mięso z kurczaka, posypuje startym, żółtym serem, dodaje warzywa, wierzch znów posypuje serem.
Polewam zawartość kokilek częścią sosu, przykrywam kwadratem ciasta dostosowanym do kokilki, lekko dociskam krawędzie. Wierzch nakłuwam widelcem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam około 20 - 25 minut, do zezłocenia wierzchniej części ciasta.