Składniki:- filet z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 1 litra bulionu
- 30dkg mrożonego groszku
- 20dkg mrożonej marchewki
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, curry
- olej (do smażenia)
Przygotowanie
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli. Podsmażam chwilę razem. Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, Obsypuje solą, pieprzem i dorzucam do cebuli. Całość podsmażam. Zalewam większością bulionu, a także dodaje przyprawy. Dorzucam groszek i marchewkę. Duszę przez kilka minut. W 1/4 szklance bulionu rozrabiam 2 płaskie łyżki mąki i dolewam do przygotowanego gulaszu. Jeżeli gulasz będzie zbyt gęsty, dolewam bulionu, a jeśli zbyt wodnisty, dodaje jeszcze trochę mąki. Próbuje i ewentualnie doprawiam. Duszę jeszcze kilkanaście minut. W międzyczasie gotuję ryż. Gulasz podaję na ciepło z ryżem.
SMACZNEGO!!!