Składniki:- 0,5kg fasolki szparagowej zielonej
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 0,4 kg kiełbasy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól, piperz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób wykonania
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju. Następnie dorzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem jeszcze chwilę podsmażam.
Wyjmuje pomidory z puszki i miksuje na gładką masę. Przelewam pomidory do garnka, dorzucam pokrojoną na kawałki fasolkę. Dodaję 1/2 szklanki wody, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywam i duszę 10minut.
Po tym czasie dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki, Przykrywam i duszę do momentu, aż fasolka będzie al. dente. Dorzucam kiełbasę z cebulą. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić.