To już ostatni dzwonek na przygotowanie piernikowego ciasta. Ja swoje zrobiłam dosłownie przed momentem ;) Z poniższego przepisu korzystam pierwszy raz, więc nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Na razie mam pośredni :) Przepis zaczerpnięty z "Poradnika domowego" ;)
1 kg mąki
1/2 kg miodu (litrowy słoik to 1300 g)
150 g smalcu
100 g margaryny lub masła
3 jajka
100 ml mleka
40 g przyprawy do piernika
100 g rodzynek
70 g płatków migdałowych
50 g suszonych fig
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Dodatkowo: powidła śliwkowe
Smalec, masło i miód mocno podgrzewamy. Studzimy, stopniowo dodajemy mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, bakalie i przyprawę do piernika. Dokładnie wyrabiamy ciasto, przekładamy do kamionkowej miski lub ceramicznego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 10 dni.
Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i pieczemy na blasze wyłożonej papierem. Placki przekładamy powidłami. Przykrywamy papierem, obciążamy talerzem i odstawiamy na 5 dni.
Zastanawiam się czy piernik przekładać powidłami, ponieważ jest w nim dużo bakalii. Ale na to mam jeszcze 10 dni ;)
Moja mama opowiadała mi kiedyś o pierniku, który piekła jej mama. Podobno żaden inny się z nim nie równał. Gdy znalazłam zeszyt babci z przepisami odszukałam stronę z notatkami o pierniku. A tam wśród składników: wielki, czerwony burak. W...
Bardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta.
Świąteczny piernik prze...
Dzisiaj publikuję przepis na świąteczny piernik pomarańczowy, który pasuje idealnie na stół wigilijny. To pyszne ciasto zachwyci domowników i nikt nie poczuje, że jest dietetyczne!
Boże Narodzenie kojarzy się z
Uwielbiam!Nie ma Świąt bez piernika. Powiem więcej jest to mój ulubiony, zimowy deser :)Prosty i smaczny, zatem do dzieła!Potrzebujemy:- 4 szkl. mąki,- 2,5 szkl. cukru,- 1,5 szkl. oleju,- 500 ml kefiru,- 5 łyżek kakao,- 1 łyżka sody,- 2 łyżki cynamonu,...
Piernik witeczny z tego przepisu moesz wykona tu przed witami i bdzie idealny. Piernik jest od razu miciutki i
Post Piernik świąteczny pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Znów jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to pyszne ciasto. Składniki Porcja Czytaj dalej Chilijski pie...