Przepis z Gwiazdkowej Cukierni Lidla :) Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pyszny :D
Kruche ciasto czekoladowe:200 g mąki typu 65015 g kakao5 g przyprawy do piernika75 g cukruopakowanie cukru waniliowego150 g margaryny1 żółtko
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy i margarynę. Wszystkie składniki miksujemy, w trakcie dodając żółtko. Kiedy ciasto się połączy formujemy wałek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 40-50 minut (ja włożyłam na 20 minut i wystarczyło).
Spód piernikowy:180 g margaryny140 g czekolady deserowej100 g miodu15 g przyprawy do piernika4 jajka40 g cukru trzcinowego2 opakowania cukru waniliowego125 g mąki tortowej20 g mąki ziemniaczanej10 g proszku do pieczenia
W garnku rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy (24x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 18-20 minut (termoobieg).
Masa serowa:1 kg twarogu sernikowego150 g cukru50 g miękkiej margaryny2 opakowania cukru waniliowego (w tym przypadku dodałam cukier puder i 2 laski wanilii - mam ich tak dużo, że walają mi się po szufladzie ;) )40 g budyniu waniliowego200 g śmietany kremówki4 jajka
Ja wszystkie składniki wrzucam do robota kuchennego i miksuje do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie.
Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce. Posypujemy nim wierzch ciasta.
W oryginale jest, aby wierzch piernikowego spodu ściąć, zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kruchego ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach C (bez termoobiegu) około 50 minut. Sernik studzimy 25 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.