Co prawda sernik już zjedzony ale udało się zrobić kilka zdjęć ;)
Przepis, który podam może niektórych zaskoczyć... a może raczej wykonanie, ale proszę mi wierzyć, nie ma opcji, by sernik się nie udał :P
Kruche ciasto: (podana porcja jest na spód i do starcia na wierzch)
3 szklanki mąki - żeby zrobić kakaowe ciasto 2 łyżki mąki zamieniamy na 2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki śmietany 18%
Mąkę przesiewamy i robimy na środku dołek. Wrzucamy do niego żółtka i zasypujemy cukrem. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do mąki. Dodajemy śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy ciasto na pół: jedną z połówek wkładamy do lodówki na ok.30 min., a drugą do zamrażalki.
Masa serowa:
kg sera twarogowego
pół kostki masła rozpuszczonego
1,5 szkl. cukru
6 jajek
budyń waniliowy
cukier waniliowy
łyżeczka proszku
Wszystkie składniki przekładamy do robota kuchennego i miksujemy na wysokim obrotach.
Blachę wysmarowaną masłem wykładamy kruchym ciastem, zalewamy masą serową. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto kruche chłodzące się w zamrażalce.
Pieczemy w 180 stopniach C ok.45 min.