Przyznam, że pierwszy raz przygotowuję tę potrawę, więc nie mogę stwierdzić, czy warto, czy nie warto ;) Zaryzykowałam, wygląda smacznie na surowo (zapiekę dopiero jutro przed samą kolacją), więc przypuszczam, że zapieczone będzie równie dobrze wyglądać, a i oczywiście mam nadzieje, że smakować :)
opakowanie ciasta francuskiego0,5 kg pieczarek1 czerwona cebula i 1 biała2 łyżki oleju do smażenianatka pietruszkilubczyksól, pieprzżółtko
Ciasto przekrawamy na pół wzdłuż. Pieczarki myjemy i kroimy, cebulę kroimy w paseczki. Cebulę zeszklić, następnie dodać pieczarki, zioła i przyprawy i dusimy na małym ogniu. Połowę ciasta układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz na ciasto, przykrywamy drugą połową ciasta i dokładnie zalepiamy brzegi.
Wierz placka nakłuć i posmarować żółtkiem. Piec w 200 stopniach C przez 40 minut, aż nabierze złotej barwy (u mnie ta część będzie wykonana jutro).