Pancakes jest u mnie częstym gościem na śniadanie, robię je zawsze w tedy kiedy chleba brak, a ruszyć się do piekarni nie mam chęci ;)
Oryginalna wersja ciasta jest na bazie maślanki ale można je zrobić również na mleku, jednak zmieniają się w tedy troszkę proporcje, bo ciasto musi wyjść dość gęste.
Na dzisiejsze śniadanie podałam pancakes z syropem trzcinowym (równie często używam syropu klonowego lub miodu) i bekonem ;)
Na maślance:1 i 1/4 szklanki mąki1 i 1/4 szklanki maślankijajko1/4 szklanki cukru pudru (gdy podaje je z bekonem i syropem klonowym to nie dodaje cukru)czubata łyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka sody1/4 szklanki oleju rzepakowegoszczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni z obu stron.
Na mleku:2 szklanki mąki1 i 1/2 szklanki mleka2 jajka75 g rozpuszczonego masła3 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki cukru pudruszczypta soli
Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem. Łączymy z resztą składników. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy z obu stron na suchej patelni, na średnim ogniu aby dać szanse wyrosnąć ciastu.