Lubię naleśniki ale nie uwielbiam, zwłaszcza te na słodko. Oczywiście, są wyjątki i to jest jeden z nich ;)
Słodkie, przełamane ostrą nutą imbiru.
ciasto naleśnikowe2 szklanki musu dyniowego - przepis znajdziecie TU100 g białego sera50 ml mleka3 łyżki cukru
SOS IMBIROWY250 ml soku pomarańczowego1 łyżeczka miodu1 łyżka świeżo startego imbiru
Z przygotowanego ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki (nie podałam przepisu dlatego, że zawsze robię ciasto naleśnikowe "na oko").
W międzyczasie przygotowujemy sos imbirowy: do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i imbir. Gotujemy, aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu - ok. 15 minut.
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy mus z dyni i sos imbirowy, dokładnie mieszamy ze sobą składniki.
Na 1/4 części naleśnika układamy nadzienie i składamy w trójkąty. Smażymy chwilę na patelni z obu stron. Podajemy same lub polane dodatkowym sosem imbirowym.