Był czas na truskawki, a teraz przyszedł czas na jagody. W moim domu jagódki są pochłaniane z zawrotną prędkością, głównie za sprawą jednego siedmioletniego żarłacza jagodowego ;) Również przy dzisiejszym pieczeniu babeczek nie obyło się bez pożerania jagód przez żarłacza :)
Przepis znalazłam na blogu "Just my delicious".
Składniki na spód:szklanka otrębów80 g roztopionego masła
Otręby łączymy z gorącym masłem. Gotową masę wykładamy do foremki do muffinek lekko dociskając, aby się dobrze trzymały.
Składniki na masę serową:500 g sera na sernik1/2 szklanki gęstej śmietany2 jajka1/2 szklanki cukru1 łyżka budyniu śmietankowegook. 250 g jagód
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki wraz ze zblendowanymi jagodami na jednolitą masę. Wylewamy ją na przygotowane spody. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
Do dekoracji:250 g serka ricotta2 łyżki cukru pudrukilka świeżych jagódkilka listków mięty
Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy ricottą zmieszaną z cukrem pudrem. Dekorujemy jagodami i miętą.