Tradycyjny, prosty pleśniak wzbogacony smakiem konfitury z czarnej porzeczki, z dużą ilością orzechów...jak to mówią "niebo w gębie"
Składniki na ciasto
- 20 dkg masła
- 35 dkg maki
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
- garść podprażonych i pokrojonych orzechów włoskich
- 15 dkg miałkiego cukru kryształu
- do posypania kakao lub gorzka czekolada
blacha do pieczenia o wymiarach 24x30 cm.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło. Dodajemy żółtka (białka odkładamy na bok do suchej miski) proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy części, do dwóch mniejszych dodajemy po 1,5 łyżki kakao, wyrabiamy zagniatając ręcznie, każdą z części owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 45 minut.
Jasnym ciastem wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy konfitury z czarnej porzeczki i posypujemy orzechami.
Na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część kakaowego ciasta. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypujemy partiami cukier i jeszcze chwile ubijamy - piana musi błyszczeć. Pianę układamy na kakaowe ciasto i na nią ścieramy trzecią część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy ciemnym kakao lub startą na tarle gorzką czekoladą - pycha !