Dorada ma bardzo delikatny smak, a jej soczyste mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Cytryna i kolendra sprawią, że ryba będzie lekka i orzeźwiająca -
w sam raz na letni obiad :-)
Składniki na 2 porcje :- 2 świeże dorady
- 1 cytryna
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżeczki masła
Składniki na marynatę:
- 3-4 ząbki czosnku
- otarta skorka z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Mieszamy składniki na marynatę. Doradę myjemy, dobrze osuszamy i nacinamy ostrym nożem z obu stron na ukos. Nacieramy dokładnie rybę marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Ryby układamy na blaszce do pieczenie, do wnętrza każdej wkładamy plaster cytryny i kilka gałązek kolendry, na górę układamy kawałeczki masła.
Ryby pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości.
Doradę podajemy skropioną sokiem z cytryny.
Doradę możemy również przygotować na grillu, smażymy z każdej strony przez ok 6-10 minut .