Jestem Wam winna kilka przepisów, ostatnio ograniczałam się tylko do zdjęć, ale dzisiaj wrzucę co powinnam zrobić od dawna.
Mój "urlop macierzyński" od blogowania nadchodzi wielkimi krokami, właściwie już nadszedł, ale że (chyba) mam wolną chwilę, postanowiłam chociaż odrobinę nadrobić.
Tak więc na szybko Eaton Mess (dosłownie bałagan z Eaton) jest już klasycznym angielskim deserem. Robi się go w mgnieniu oka, jest pyszny, ładnie wygląda, no ale na pewno nie jest niskokaloryczny.
Najlepiej podać go w małych pucharkach, żeby nikogo nie zamulić:) Klasycznie podawany jest z truskawkami, ale że to jeszcze nie sezon, ja zrobiłam z brzoskwiniami i pestkami granatu
Ilość dopasujcie do ilości gości, proporcje tak naprawdę też zależą od gustu, ja proponuje dużo owoców, mniej więcej po równo śmietany i bezów.
(wybaczcie jakość zdjęcia, robiłam je w bardzo złym świetle, a lepszego światła deser nie doczekał!)
Składniki:
- schłodzona śmietana kremówka
- bezy, kilka sztuk, mogą być kupne lub domowe
- puszka brzoskwiń (możecie je zastąpić praktycznie dowolnymi owocami sezonowymi lub z puchy)
- pestki granatu
Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę, wkruszamy do niej bezy, najlepiej jeśli kawałki bezów będą różnej wielkości, zarówno większe, jak i starte na proszek. Ja to zrobiłam rękami. Mieszamy delikatnie śmietanę i bezy.
Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.
Do pucharków nakładamy łyżkę kremu, owoce, krem, owoce...itd wedle uznania i wielkości pucharka. Na wierzchu układamy pestki granatu.
Pierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przesmażone na patelni mięso z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z dojrzałymi i soczystymi brzoskwiniami, pokrojonymi w kawałki. Dusimy razem ze świeżym majerankiem. Podajemy n...
Prosty przepis na muffinki z brzoskwiniami i kruszonk polane lukrem cytrynowym. Szybki deser z soczystymi owocami, wilgotnym ciastem i
Post Muffinki z brzoskwiniami i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Proste owsiane ciasto z brzoskwiniami doskonae dla osb, ktre chc przemyci troszk cennych skadnikw odywczych. Do ciasta dodaam patki
Post Owsiane ciasto z brzoskwiniami pojawił się...
Przetwórnia jabłek, a nie kuchnia. Z nieznanych powodów – no dobra, znanych, ale nie ma się czym chwalić – zalegają nam jabłka. Pojawiają się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, żeby następnie machać swoimi ogonkami z prośbą o zjedzenie....
Eton Mess z waniliowymi lodami i domową bezą — brytyjska klasyka Może nie jest to najbardziej elegancko wyglądający deser ale przepyszny i prosty w wykonaniu. Składniki: — Truskawki świeże, pare garści, obcinamy szypułki i kroimy na mniejsze cz...
W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta i tak dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto ...
Eton Mess, czyli słodki bałagan to tradycyjny angielski deser serwowany w Eton College, podczas meczów krykieta z uczniami z Harrow School.
Post Eton Mess z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
Jestem Wam winna kilka przepisów, ostatnio ograniczałam się tylko do zdjęć, ale dzisiaj wrzucę co powinnam zrobić od dawna.Mój "urlop macierzyński" od blogowania nadchodzi wielkimi krokami, właściwie już nadszedł, ale że (chyba) mam wolną chwilę, posta...