Najsmaczniejsza zupa na świecie! Idealna na chłodniejsze pory roku, ale również na wszystkie deszczowe dni. Delikatnie pikantna, o wyrazistym smaku, idealna, gdy mamy wielu gości i chcemy im podać coś smacznego i sycącego. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna pomidorowa czy rosół, nie pożałujecie :)
25 min.
6-8 osób.
* 1 mała dynia
* 1 duża cebula
* 2 marchewki
* 1-2 litry warzywnego bulionu
* kilka łyżek przecieru pomidorowego
* sól i pieprz
* imbir
* oliwa z oliwek
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy wszystko na oliwie do zeszklenia cebuli. Doprawiamy do smaku. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i przez chwilę przesmażamy wszystko razem. Przekładamy do garnka.
Warzywa zalewamy bulionem, tak, aby przykrył je w całości. Gotujemy wszystko aż dynia zmięknie. Następnie miksujemy lub blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy do smaku przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem ( uwaga by nie przesadzić). Podajemy gorącą, przybraną bazylią, oliwą lub kleksem z jogurtu naturalnego. Smacznego! :)