Fantazyjny sernik… bo poniosła mnie fantazja… naszło mnie na tak zwane „wariacje na temat” dlatego w tym serniku jest wszytko co lubię. Wyszedł fantastycznie, „niebo w gębie” lub jak kto woli „gęba w niebie”:)
Sernik z migdałami i kokosemSernik wielosmakowy z migdałami, kokosem, suszonymi owocami idealny aby podać do niego lampkę słodkiego, owocowego, dobrze schłodzonego wina Monte Santi.
Składniki na ciasto:
- bułka tarta słodka – 1,5 szklanki,
- mielone migdały – 1 szklanka,
- masło – 175 g,
- żółtka – 2 szt,
- cukier – 1/3 szklanki,
- ciemne kakao – 4 łyżki.
Składniki na masę serową:
- ser z wiaderka – 70 dkg,
- kefir – 180 ml,
- żółtka – 5 szt,
- białka jaja – 7 szt,
- cukier – 1 szklanka,
- migdały mielone – 3 łyżki,
- wiórki kokosowe – 3 łyżki,
- masło stopione – 3 łyżki,
- budyń śmietankowy – 1 opakowanie,
- kasza manna – 1 łyżka,
- owoce suszone śliwki – 6 szt,
- morele suszone – 3 szt,
- rodzynki – 50 g,
- suszone gruszki – 2 szt,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
Dodatki:
- tłuszcz do formy,
- bułka tarta do formy.
Przygotowanie:
Bułkę tartę – u mnie lekko słodką bo ze zmielonych bułeczek maślanych wymieszać z cukrem i migdałami. Dodać dwa żółtka zimne masło i szybko zagnieść coś na kształt kruchego ciasta. Lekko rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczona tortownicę. Posypać z wierzchu gorzkim kakaem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok 10-12 minut.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone migdały oraz wiórki kokosowe i stopione masło. Lekko wymieszać. Dodać ser oraz kefir. Ponownie krótka przemieszać. Posiekać bardzo drobno suszone owoce i dołożyć do masy. Dosypać budyń oraz kaszę. Delikatnie ale krótko przemieszać a następnie dodać ubite ze szczyptą soli białka oraz proszek do pieczenia. Mieszać bardzo delikatnie, najlepiej ręcznie. Cały sernik mieszać na wszystkich etapach delikatnie aby utrzymać efekt puszystości. Piec w temperaturze ok 160 stopni przez ok 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu zostawić na do ostygnięcia wpiekarniku, przez pierwsze 10-15 minut zamkniętym a potem w uchylonym. W przypadku stosowania piekarnika z termoobiegiem czas pieczenia będzie krótszy.
Sernik z migdałami i kokosem
Artykuł Fantazyjny sernik… pochodzi z serwisu Galantyna.pl.