Słabość do owsianych ciasteczek to „straszna sprawa” , jak człowieka najdzie ochota to piecze a potem zjada jedno za drugim i musi upiec następne
Tym razem wersja z mąką kukurydzianą.

Składniki:
mąka kukurydziana – 1 szklanka
płatki owsiane – 1 szklanka
mleko granulowane – /2 szklanki
wiórki kokosowe – 1/2 szklanki
cukier kryształ – 1/2 szklanki
słonecznik łuskany – 100 g
masło lub margaryna – 170 g
soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki
woda letnia – 3 łyżki
Przygotowanie:
Wymieszać razem mąkę kukurydzianą z płatkami owsianymi oraz cukrem i mlekiem granulowanym. Dodać cukier, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe a następnie ponownie przemieszać. Wlać do rondelka 3 łyżki wody i dodać margarynę. Roztopić na małym ogniu i dosypać sodę. Soda powinna się spienić. Jeszcze ciepłą miksturę wlać do składników suchych i zagnieść ciasto. Ciasto będzie raczej sypkie. Blachę natłuścić i posypać mąką kukurydzianą. Formować z ciasta małe 3 cm kulki a potem je rozgniatać i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 15-20 minut. Po upieczeniu odczekać, żeby ostygły. Gorące ciasteczka są miękkie. Smacznego.