Przenosimy się na południe Włoch do regionu Kampania, a tam króluje sałatka Caprese, która ma szczególne znaczenie dla Włochów, gdyż odzwierciedla barwy włoskiej flagi. To piękne, że jedzenie jest tam aż tak ważnym elementem kultury. Każdy z 20 regionów ma charakterystyczne dla siebie potrawy, a jeśli chodzi o przepisy, Włosi nie uznają żadnych ustępstw, szczególnie jeśli chodzi o świeżość produktów.
Podążając za tą ideą, postanowiłam przygotować tradycyjną włoską sałatkę Caprese.
Składniki: Ingredients:
2 pomidory 2 tomatoes
1 kulka sera mozzarella 1 ball of mozzarella cheese
8-10 czarnych oliwek 8-10 black olives
3 łyżki oliwy 3 spoons of olive oil
1 łyżka octu balsamicznego 1 spoon of balsamic vinegar
zioła prowansalskie mixed herbs
sól, pieprz salt, pepper
Przygotowanie nie wymaga zbyt dużego wysiłku, szczególnie ze względu na fakt, że sałatka nie składa się ze zbyt wielu produktów. Zaczynamy od pokrojenia pomidorów i sera mozzarella w plastry. Następnie kroimy oliwki na pół i układamy na półmisku.
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę z octem balsamicznym i doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę, po czym wstawiamy do lodówki, aby połączyły się smaki.
Sałatkę doskonale sprawdza się na śniadanie z grzankami lub świeżymi bułeczkami.
Spróbujcie sami, a poczujecie jak pachnie Italia!