Nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zmusiła mnie do upieczenia bardzo łatwego ciasta z owocami, który idealnie współgra z poranną kawą. Na szczęście długo utrzymuje świeżość, więc z powodzeniem wystarczy na kilka dni.
No niestety „czasami człowiek musi, inaczej się udusi”.
Do wypełnienia tortownicy o średnicy 20 cm potrzebne będą:
-jajo
-szklanka cukru
-pół szklanki oliwy
-2 szklanki mąki
-szklanka kwaśnego mleka (kefiru, maślanki)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-około 200 g malin lub innych owoców
1. Jajo ucieramy z cukrem, dodajemy oliwę, mąkę, zsiadłe mleko, proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji przez około 2 minuty.
2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy i wierzch posypujemy owocami.
3. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
4. Ciasto kroimy po wystudzeniu.
Smacznego !