FLUFFY RED CURRANT CAKE (MADE WITH SPELT FLOUR AND SWEETENED WITH MAPLE SYRUP INSTEAD OF SUGAR)Głównym bohaterem, a raczej bohaterkami tego wypieku są porzeczki.Te kwaskowate kuleczki świetnie smakują w ciastach, zwłaszcza tych prostych. Tak też jest w...
Panecakesy to klasyczne danie śniadaniowe kuchni amerykańskiej. Placuszki te są najczęściej podawane z syropem klonowym. Jednak doskonale również będą smakować z owocami i cukrem pudrem, albo dżemem możecie je podać i jeść dosłownie ze ws...
Pierwszy przepis na biszkopt na moim blogu w zdrowszej wersji. Aż sama jestem zdziwiona, ze dopiero teraz taki publikuję. Biszkopt to podstawowe ciasto w moim domu, które wykorzystuję do przygotowania tortów. Tortów piekę wiele, w różnych wersjac...
Chodziły za mną śniadaniowe rogaliki. Chciałam jednak, aby były odrobinę zdrowe, dlatego zamiast mąki pszennej wybrałam orkiszową jasną. Dodatkowo do ciasta przemyciłam też trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Dla słodkości dałam łyżkę miodu, a z wi...
Jaki jest sens używania mixów i gotowców? Budyń można zrobić również samemu bez użycia znanej nam powszechnie torebki. Można zrobić wiele wariacji na temat budyniu, zamiast kakao użyć przeciśnięty przez sitko mus owocowy. Jeżeli przygotowujemy deser dl...
Jaki jest sens używania mixów i gotowców? Budyń można zrobić również samemu bez użycia znanej nam powszechnie torebki. Można zrobić wiele wariacji na temat budyniu, zamiast kakao użyć przeciśnięty przez sitko mus owocowy. Jeżeli przygotowujemy deser dl...
Powiem Wam szczerze - nie lubiłam omletów, dopóki nie zrobiłam tego. Ten nie smakuje jak omlet, raczej jak biszkopt. No pyszne ciasteczko, po prostu. Jest puszysty, lekki i nie opada.Moi alergicy mogą już jajka od czasu do czasu, więc takim omlec...