Ewa Wachowicz udekorowała szarlotkę biało-czerwonym lukrem i ogłosiła ją wypiekiem patriotycznym. Można i tak, ale można lepiej. Zjawisko kuchni patriotycznej to bodaj najnowszy przejaw zaprzęgnięcia potencjału żywienia do opisywania rzeczywistości, pr...
Krytyk Kulinarny - certyfikowany przez Harvard (USA) i McGill (Kanada)
Tort Sachera - w mojej świadomości to wykwintny wypiek. Pojawił się w rodzinnym repertuarze ciast na święta parę lat temu, kiedy moja Mama przygotowała go pierwszy raz, a ja już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to coś wyjątkowego, na specjalne okazje....
Tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową, to Sachertorte, który uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Przepis na ten klasyczny tort został stworzony przez młodego cukiernika, Franza...
Kto był w Wiedniu ten zna, a kto nie był - koniecznie musi spróbować :)Tort Sachera jest czołowym przysmakiem (razem z Torcikiem Mozarta), którego należy skosztować będąc w stolicy w Austrii.Jego historia jest dość ciekawa, bowiem w XIX wieku na dworze...