Składniki:Ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 150 g miękkiego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 6 żółtek ,
- 6 białek,
- 50 g cukru,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- dobrej jakości konfitura morelowa
Polewa czekoladowa:
- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady,
- 200 g cukru,
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka.
Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C
piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.
Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać
wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.
Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.
Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.