Przepis na tradycyjne, włoskie pesto z bazylii z czosnkiem, oliwą z oliwek i parmezanem. Doskonały dodatek do spagetti, sałatek i pomidorów.
Pesto alla genovese to aromatyczny, zielony sos pochodzący z włoskiej Genui, którego głównymi składnikami są bazylia, oliwa z oliwek, parmezan ( lub inny twardy ser), orzechy piniowe i sól. Tradycyjnie pesto wykonuje się w moździerzu i powinno zachować charakterystyczne drobinki składników.
Pesto sprawdza się jako dodatek do chleba, makaronu, sałatek. Aromatyczna bazylia nadaje pesto charakteru, dzięki czemu dania z jego wykorzystaniem są tak uwielbiane i cenione przez smakoszy. Naprawdę nie warto kupować gotowego pesto w słoiku, bo smak domowego sosu jest zdecydowanie lepszy a jego wykonanie nie zajmie więcej niż 10 minut.
Składniki:
- pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki orzechów piniowych ( ewentualnie można je zastąpić migdałami, orzechami nerkowca lub pestkami dynii - smak będzie jednak nieco inny). Orzechy można wcześniej zrumieć na suchej patelni.
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- oliwa z oliwek extra virgin ( około 70 ml)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pesto można przygotować na kilka sposób - siekając wszystkie składniki ostrym nożem i na końcu dodając oliwę i dokładnie wymieszać.
Można również wykorzystać do tego celu moździerz - najpierw rozetrzeć czosnek z solą, dodać posiekane liścię bazylii i drobno posiekane orzechy. Na końcu dodać starty parmezan i oliwę z oliwek i wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Najszybszym sposobem ( aczkolwiek niekoniecznie tradycyjnym włoskim) będzie wykorzystanie robota kuchennego / blendera. Wrzucić wszystkie składniki do pojemnika blendera i zmiksować, pamiętając że pesto powinno zachować małe drobinki składników.