Dla wielu z Was nazwa "proziaki" brzmi zupełnie nieznajomo i niezachęcająco. A szkoda, bo to bardzo proste i smaczne placki, doskonałe jako ciepłe śniadanie lub popołudniowa przekąska. Proziaki to rodzaj bułeczek / placków mącznych z dodatkiem sody oczyszczonej (potocznie nazywanej prozą) pochodzące z Podkarpacia. Tradycyjnie powinno się je smażyć na blasze przy kuchni kaflowej, ale z oczywistych względów teraz smaży się je na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Pierwsze prawdziwe proziaki jadłam u mojej teściowej; teraz zawsze gdy odwiedzam Bieszczady wybieram je jako przekąskę w lokalnych karczmach. W mojej kuchni pojawiają się czasami jako późne niedzielne śniadanie na słodko - czyż nie wyglądają apetycznie?
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki stołowe pokruszonego twarogu
kefir
Wykonanie:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, dolewając kefiru do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto rozwałkować na maksymalnie 4-5 mm. Wykrawać kółka lub inne kształty według swojej kulinarnej fantazji i smażyć na rozgrzanej, wysmarowanej tłuszczem patelni do zrumienienia placków z obu stron.
Proziaki doskonale komponują się z lekko osolonym masłem, masłem czosnkowym lub domowym dżemem lub konfiturą owocową.
Przepis na dolnośląskie placki sodowe przygotowałam do 21. numeru KOTŁA na podstawie receptury Pani Krystyny Nowickiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Tłumaczowa* (okolice Kłodzka). Pomimo tego, że placki robiłam po raz pierwszy, po przygotowaniu...
Ahh te niedziele bez handlu ;) Już nie raz zdarzyło mi się zapomnieć o weekendowych zakupach i w niedzielę obudzić się z pustą lodówką. A moja mała smakoszka zazwyczaj prosi o to, czego w domu brak. Ostatnio zamiast zamówionych przez nią ...
Dzisiaj zabieram Was wpyszne bieszczadzkie smaki, amianowicie proziaki! Są topuchate bułeczki nasodzie imaślance, które nieraz, niedwa jedliśmy jak byliśmy dziećmi. Dawniej zajadałam się nimi najczęściej ...
Proziaki. Pieczywo na sodzie. Te bułeczki na sodzie jedliśmy pierwszy raz, gdy pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie m...
Masło czosnkowe - niezastąpione do opiekanego pieczywa, grillowanych mięs i pieczonych warzyw. Przepis jest banalnie prosty, a zapas domowego masła czosnkowego przyda się na prostą kolację z grzankami czy niezapowiedzianą imprezkę jako przystawka. Jest...
Dla wielu z Was nazwa "proziaki" brzmi zupełnie nieznajomo i niezachęcająco. A szkoda, bo to bardzo proste i smaczne placki, doskonałe jako ciepłe śniadanie lub popołudniowa przekąska. Proziaki to rodzaj bułeczek / placków mącznych z dodatkiem sody ocz...
Po wędrówce po bieszczadzkich szczytach, zabieramy Was do bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia niezwykle prosta i ...