Jesień uwielbia rozgrzewające potrawy, w tym również ciasta i desery. Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z wykorzystaniem imbiru, który poza wspaniałymi właściwościami smakowymi, stanowi cudowne lekarstwo wspomagające leczenie wielu dolegliwości. Imbir nie jest nudny i naprawdę warto się do niego przekonać w kuchni - dzisiaj polecam odwrócone ciasto imbirowe z dużymi kawałkami gruszek, które doskonale smakuje na ciepło. Z pewnością wielu z Was mile zaskoczy lekko ostry smak soczystych owoców wypełnionych kawałkami korzenia imbiru. Sami spróbujcie.
Składniki:
- 200 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru kryształu
- kilkucentymetrowy kawałek imbiru, drobno pokrojony
- 3 małe gruszki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- kilka łyżek płynnego miodu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 350 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Wykonanie:
- Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 22 cm wysmarować łyżką roztopionego masła i posypać łyżką cukru.
- Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. W kazżde wyżłobienie włożyć po szczypcie pokrojonego imbiru ( ja dałam około 1/2 łyżeczki do każdej połówki.
- Gruszki ułożyć w formie do pieczenia, płaską stroną do blaszki.
- Roztopione masło wymieszać z brązowym cukrem, miodem i pozostałą częścią imbiru.
- Ubić jajka, wlewając po odrobinie mleko, a potem mieszankeę roztopionego masła z pozostałymi składnikami. Następnie dodawać makę, mielony imbir i ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto wylać na wyłożone na blaszce gruszki i piec około 1,5 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu z blaszki do góry dnem ( czyli gruszki znajdą się na górze ciasta) ciasto kroić na duże kwadraty aby w każdym znalazł sie spory kawałek gruszki z imbirem.