Uwielbiam jedzenie z grilla! Kiełbaski, kaszanki, sery... szkoda, że większość tych przepysznych rzeczy są tłuste i bardzo kaloryczne. Dobrze, że odpowiednio przygotowane warzywa również fantastycznie smakują po ugrillowaniu. Szaszłyki, które mam dla Was dzisiaj, są dobrym rozwiązaniem dla osób na diecie- nie rezygnujmy z sera, ale jego część możemy zastąpić właśnie sezonowymi warzywami.Szaszłyki sprawdzą się u osób, które nie chcą dużo czasu spędzać w kuchni, pokrojenie warzyw i sera zajmuje jedynie parę minut, polecam jednak zamarynowane warzywa zostawić w lodówce na minimum 30 minut, żeby przeszły przyprawami. Swoje szaszłyki przygotowuję na grillu elektrycznym, można również użyć patelni grillowej.Z podanych składników wychodzi 10 szaszłyków.
Wartość kaloryczna jednego szaszłyka: 105kcalBiałko: 5,7gTłuszcz: 8,1gWęglowodany: 2,2g Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 mniejsze cukinie (jedną z nich można zastąpić na przykład bakłażanem)
- 1 opakowanie sera halloumi (225 g)
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia, oregano, sól, pieprz
Warzywa dokładnie myjemy, kroimy w średnią kostkę, polewamy delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami według uznania. Następnie najlepiej jest odłożyć warzywa do lodówki na minimum 30 minut, w tym czasie można przygotować sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i zgrillować bagietkę. Ser kroimy w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę warzywa i ser, grillujemy około 10 minut. Gotowe!