Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie.
Składniki:
- 800 gram wołowego mięsa mielonego
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 100 gram chudego boczku parzonego
- szczypior
- 4 szalotki
- Bulion około ½ l
- Mąka
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy (jak na mielone kotlety). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut (zależnie od wołowiny). SMACZNEGO.