Witam.
Sos chrzanowy z jajkiem.
Pyszny sos na wielkanocny stół, idealny do zimnych i ciepłych mięs.
Przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a i składniki na pewno każdy znajdzie dzisiaj w lodówce :)
Sos mi bardzo smakuje i gwarantuje wan, jest o niebo lepszy niż zwykły chrzan ze słoika, który będzie panoszył się na świątecznych stołach :)
Zapraszam na przepis.
Składniki:
Jajka 4 szt.
Chrzan tarty ze słoika 3\4 (słoik tradycyjny dżemowy).
Musztarda 2 łyżeczki czubate.
Śmietana gęsta 18% 2 czubate łyżki.
Pieprz czarny świeżo mielony.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka i białka.
Żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać chrzan i razem utrzeć, następnie dodać musztardę, śmietanę i razem połączyć.
Na koniec ścieramy do masy białka również na tarce o drobnych oczkach, doprawiamy pieprzem i razem łączymy.
Smacznego :)