Mówi się, ze na diecie trzeba zrezygnować z
makaronów lub ziemniaków z
sosami. STOP! To nieprawda. Makaron jeśli jest pełnoziarnisty a ziemniaki nie są polane masłem to dodatek sosu do mięsa jest jak najbardziej zdrowe. Oczywiście sos domowe bez ulepszaczy.
Mój sos ma łyżkę m
ąki i śmietany. Nie brońcie się przed tym. Te łyżki rozkładają się na cały sos a całości przecież nikt sam na raz nie zje :) Sos dzięki temu jest pysznie kremowy
- 20 dag pieczarek
- cebula
- 2 szklanki wody + 0,5 szklanki do zagęszczenia
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
1. Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy do miękkości (ok 10 minut)
2. Do osobnej miski wlewamy 0,5 szklanki zimnej wody i dodajemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i wlewamy powoli do pieczarek pilnując, żeby nie zrobiły się grudki. Mieszamy do czasu aż zrobi się gęsty sos
3. Pod koniec dodajemy śmietanę. Wcześniej należy ja zahartować (do śmietany dać troszkę sosu i wymieszać i dopiero wlewać do reszty). Dusimy jeszcze ok 2-3 minut
SMACZNEGO :)
1 łyżka ( z ok 32)