Ziemniaki nie takie złe jak je malują. W 100 g maja zaledwie 80 kcal. Swoja złą sławę zawdzięczają ciężkim sosom, którymi często się je polewa. Same w sobie są zdrowe i smaczne. Bardzo lubię je w postaci pieczonej. Są wyśmienite same jak i jako dodatek do mięsa lub ryby
- 700-800 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ulubione przyprawy
1. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy w kształt który nam pasuje. Mogą to być ćwiartki albo cienkie paski
2. Przekładamy do miski, wlewamy olej i wsypujemy ulubione przyprawy. Mieszamy
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i rozkładamy ziemniaki równo po całej blaszce
4. Pieczemy ok 40- 50 minut. Jak będą miękkie w środku, są gotowe
5. Podajemy z ulubionymi sosami
SMACZNEGO :)