Bardzo lubię
pesto. Idealny dodatek do makaronu jeśli nie mam czasu zrobić nic na obiad. Zawsze mam jedno w lodowce i wystarczy tylko ugotować makaron. Można posypać startym parmezanem ale ja wol
ę prażonym słonecznikiem ;)
Jest to kaloryczne danie ze względu na dużą ilość tłuszczu w suszonych pomidorach, ale wystarczy na porcje makaronu dać łyżkę pesto, wymieszać i jest smaczne i wartościowe danie :)
13 porcji (łyżek)
- 2 słoiczki pomidorów suszonych w oleju ( ja używam w zalewie czosnkowej)
- 4 ząbki czosnku
- doniczka bazylii
- sól
1. Pomidory z jednego słoika odsączamy z zalewy i wraz z drugim(z zalewa) ,bazylią i przeciśniętym czosnkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól do smaku. Trzymamy w lodowce do 5 dni
SMACZNEGO :)
1 łyżka (z 13)