Bardzo lubię pesto. Idealny dodatek do makaronu jeśli nie mam czasu zrobić nic na obiad. Zawsze mam jedno w lodowce i wystarczy tylko ugotować makaron. Można posypać startym parmezanem ale ja wolęprażonym słonecznikiem ;)
Jest to kaloryczne danie ze względu na dużą ilość tłuszczu w suszonych pomidorach, ale wystarczy na porcje makaronu dać łyżkę pesto, wymieszać i jest smaczne i wartościowe danie :)
13 porcji (łyżek)
- 2 słoiczki pomidorów suszonych w oleju ( ja używam w zalewie czosnkowej)
- 4 ząbki czosnku
- doniczka bazylii
- sól
1. Pomidory z jednego słoika odsączamy z zalewy i wraz z drugim(z zalewa) ,bazylią i przeciśniętym czosnkiem blendujemy na gładką masę. Dodajemy sól do smaku. Trzymamy w lodowce do 5 dni
Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję w...
W tygodniu nie mam zbyt dużo czasu aby na spokojnie wykorzystać go przy garach. Obiady jem zasadniczo w pracy a przygotowuje je dzień wcześniej o takiej właśnie porze jak teraz. Dodatkowym wyzwaniem jest moja decyzja o odstawieniu mięsa (oprócz ryb...
Pesto rosso czyli czerwone pesto, lub pesto z suszonych pomidorów. Pesto po przygotowaniu można śmiało przechowywać kilka dni w lodówce, by później na przykład w jakiś zabiegany dzień dodać je po prostu do ugotowanego makaronu i gotowe pyszny o...
Na dworze zrobiło się gorąco i duszno. W takie dni nie mam ochoty na długie stanie w kuchni i pichcenie, więc sięgam po dania lekkie, bezmięsne a do tego szybkie w przygotowaniu. Makaron latem rządzą w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pastę z pesto ...
Na dworze zrobiło się gorąco i duszno. W takie dni nie mam ochoty na długie stanie w kuchni i pichcenie, więc sięgam po dania lekkie, bezmięsne a do tego szybkie w przygotowaniu. Makaron latem rządzą w mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pastę z pesto ...
Ostatnio wrzucałem na bloga pyszne pesto rosso, a dzisiejsza prawie włoska pogoda jest po prostu idealna, żeby je wykorzystać i w 15 minut przygotować pyszny obiad. Makaron z czerwonym pesto jest banalny do zrobienia, za to na pewno nie można odmówić m...
Przyszła pora na pyszne, intensywne w smaku pesto rosso, czyli jedną z odmian pesto pochodzącą z Sycylii. Najbardziej znaną odsłoną tego aromatycznego, włoskiego sosu jest zielone, bazyliowe pesto alla Genovese. Nie znaczy to jednak, że jest ono lepsze...