|
-Bez jajek- |
Z okazji tego, że dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika.. a nie wiedzieliście? No to już wiecie :) Jako, że promuje i zachęcam do zdrowego odżywiania nie mogę sobie zbyt często na niego pozwolić. Jak często powtarzam, wszystko można zjeść stosując zamienniki.
Ten sernik, który proponuję jest idealny po treningu lub na 2 śniadanie. Zawiera orzechy będące źródłem zdrowych tłuszczy, twaróg jako źródło białka oraz płatki owsiane składnik węglowodanowy. Jedynym słodziwem jest tu miód, ale można go zamienić na ksylitol lub stewie
( 10 porcji)
MASA
- 500 g twarogu chudego
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki wrzątku
- banan
- nektarynka
- 3 łyżki miodu
- łyżeczka ulubionego aromatu
- łyżeczka kakao
SPÓD
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- Najpierw przygotowujemy spód. Orzechy mielimy na pył lub bardzo drobno siekamy. Mieszamy z płatkami, woda i miodem. Wylepiamy keksówkę, najlepiej na folii spożywczej wtedy będzie łatwiej przenieść. Wkładamy do zamrażalnika na 30 min
- Twaróg miksujemy z jogurtem, aromatem i miodem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i powoli wlewamy do masy ciągle miksując.
- Dodajemy pokrojone owoce. Łączymy je z masą za pomocą łyżki
- Masę wylewamy na spód i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
SMACZNEGO :)
1 porcja