04.10.2015
Dni coraz krótsze, coraz chłodniejsze. Zaczynamy się rozgrzewać herbatami lub kakao. Na obiad pojawiają się zupy, gulasze itp. Myślimy tylko o tym, żeby się rozgrzać . Jesień i zima są to takie miesiące, gdzie musimy naprawdę uważać na to co jemy. Pogoda nie sprzyja sportom na zewnątrz a większość osób wraca z pracy/szkoły gdy jest już ciemno i zimno od razu idzie do lodówki. Wtedy wiele zależy od tego co w niej mamy. Ja robię zakupy na 2- 3 dni i wtedy nie kusi mnie iść do sklepu, przy okazji biorąc coś niewłaściwego :) Dzisiaj proponuje rozgrzewający krem z papryki, pomidorów i kawałkami pysznej cukinii. Danie bezglutenowe i bezmięsne, pachnące świeżymi warzywami trafi zapewne do wielu z Was :) Można również zamrozić jeśli nie zje się całości
4 porcje
- duża cukinia
- 2 papryki czerwone
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego / ksylitolu
- sól, pieprz, curry,słodka i ostra papryka
- 3 ząbki czosnku
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w ćwiartki, papryki na połówki a cukinię na mniejsze plastry
2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia
3. Z pomidorów i papryk delikatnie zdejmujemy skórkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy upieczoną cukinię i mieszamy wszystko na małym ogniu ok 4 minut
4. Do garnka wkładamy papryki i pomidory. zalewamy wodą i blendujemy na gładko. Dodajemy cebule z cukinią, wyciskamy czosnek, przyprawiamy cukrem, solą, pieprzem, łyżeczką curry i słodkiej papryki oraz szczyptą ostrej. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy, np z kaszą jaglaną lub ryżem
SMACZNEGO :)
Zapraszam również na moje dietetyczne zmagania :)