|
-Bez glutenu- |
Był pewien okres w moim życiu gdy Mc Donald był moim drugim domem ;) oprócz wzrostu (znacznego) wagi i problemów zdrowotnych to nic nie ograniczało mnie.
W końcu zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem, zabrałam swoje zabawki i opuściłam tę piaskownicę :) Najbardziej było mi żal tortilli i kurczaczków. O ile z tym pierwszym sobie poradziłam bez problemu to długo zastanawiałam się jak odchudzić te kurczaki. Nie chciałam panierki ani ciasta. Wpadł mi w oko kiedyś kurczak w sezonie smażony na głębokim oleju. To ja pomyślałam o piekarniku
Sezam jest wartościowym produktem zawierającym duża ilość wapnia. Zawsze mówiono że mleko krowie jest świetnym jego źródłem. A tu nie. W 100 g sezamu jest aż 1160 mg a w mleku 118 mg. Dlatego dla osób z nietolerancją laktozy sezam jest świetnym produktem, żeby uzupełnić ten pierwiastek.
Dzisiaj proponuję Wam kawałki kurczaka w sezamu z pysznym sosem czosnkowo- pomidorowym
SOS- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku- 1 łyżeczka bazylii - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
(przepis na 2 porcje kurczaka)
- 200 g piersi z kurczaka- 4 łyżki sezamu - jajko - sól, pieprz, ulubione przyprawy
- Jogurt mieszamy z koncentratem, dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki
- Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawach- u mnie curry, słodka i ostra papryka. Odstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki
- Do jednej miseczki wsypujemy sezam, do drugiej rozmieszane jajko. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Moczymy kawałki najpierw w jajku, potem w sezamie i układamy na papierze
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (musi być mocno nagrzany) i pieczemy ok 15-20 minut
- Podajemy ciepłe z sosem
SMACZNEGO :)
1 łyżka sosu
1 porcja kurczaka