Ostatnio coś mnie wzięło i zachciało mi się ciasta z masą krówkową. Otworzyłam i spróbowałam. To był ostatni raz kiedy ją zjadłam. Nie dość, ze z grudkami cukru to słodka aż mdliło. No ale ciasto trzeba bylo zrobić bo spod czekał. Na szczęście mam męża, który lubi słodkości :)
A Was zapraszam na lekturę składu
- cukier
- woda
- mleko w proszku 21 %
- olej palmowy
- kakao
- lecytyna sojowa
- aromaty
- cukier, woda- na dwóch pierwszych miejscach. W masie kajmakowej o smaku kakaowym. Jak wiemy kajmak to zagęszczone mleko no a jeśli ma być kakaowa to potrzebne kakao, którego na początku listy nie ma
- mleko w proszku 21 %- samo mleko w proszku nie jest bardzo niebezpieczne. Jest to po prostu mleko krowie poddane obróbce. Głównie zagęszcza dany produkt. Jest ono prawie we wszystkich słodkich produktach sklepowych a nawet znajdzie się w jogurtach. Jeśli chodzi o masę to jest to jeden z dwóch w miarę dobrych składników tyle, ze powinno być wyżej i w większej ilości. Jednak jeśli się da to polecam unikać tego składnika
- olej palmowy- jest bardzo chętnie dodawany przez producentów. Jest to ich ulubiony składnik tak jak, np. syrop glukozowo-fruktozowy. No cóż oba są tanie ;) Radze unikać
- kakao- Największy plus całego produktu, który znajduje się... na 5 miejscu :)
- lecytyna sojowa- mieszanina fosfolipidów oraz steroli, które pełnią w organizmie człowieka ważne funkcje. Korzystnie wpływa na mozg oraz komórki wątroby. Nie zawsze musi pochodzić od genetycznie modyfikowanej soi
- aromaty- no tak, jak kakao na 5 miejscu, mleko w proszku przed nim a na 1 cukier to jakoś trzeba to wszystko czymś zapełnić
Nie ma nic prostszego niż zrobić domowa masę kajmakowa z dodatkami. Wystarczy mleko skondensowane w puszce + kakao i ewentualnie cukier i mamy smakowy kajmak :)
MOJA OCENA W SKALI 1-10
2
Legenda:
SKŁADNIK POZYTYWNY
SKŁADNIK NEUTRALNY
SKŁADNIK NEGATYWNY