Kiedyś za starych, tłustych czasów moim ulubionym śniadaniem były czekoladowe płatki zalane mlekiem. Moja świadomość co do zdrowego odżywiania była praktycznie zerowa. W telewizji mówili, ze to zdrowe to jadłam ;)
Dzisiaj u mnie nie ma takich przetworzonych produktów. Zamiast tego jest owsianka, kasza jaglana lub po prostu kanapki. Wszelkie firmy pod nazwa FIT, FITNESS lub LIGHT próbują wcisnąć nam musli niby bez cukru. Owszem, na etykiecie go nie ma ale za to jest np syrop glukozowo-fruktozowy lub maltodekstryna. Mało kto wie co to jest, wiec jak widzi brak cukru to musi być zdrowe. Niestety tak nie jest
Dzisiaj zapraszam na pyszną granole, domowe musli. Idealnie chrupkie, słodkie a jeszcze zalane zimnym mlekiem i z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady jest to śniadanie idealne :) Dzięki płatkom owsianym i orzechom syci na długo
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów (u mnie mix)
- 3 łyżki szklanki żurawiny suszonej
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki otrąb
- 0,5 szklanki płynnego miodu
1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, słonecznik, otręby i miód. Wszystko razem dokładnie mieszamy
2. Na blaszce do pieczenia kładziemy papier i wykładamy równomiernie masę
3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Co jakiś czas ( co 3-4 min) wyciągamy i mieszamy, żeby płatki się nie spaliły
4. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia. Na końcu mieszamy z pozostałymi składnikami: orzechami, żurawiną i wiórkami
5. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej nawet do kilku tygodni
SMACZNEGO :)
1 łyżka (z ok 42)