Nie mogę zaprzeczyć, uwielbiam słodycze :) Wiedza na temat zdrowego odżywiania ma to do siebie, że często można znaleźć fajne zamienniki, dzięki którym nasze ukochane słodkości stracą sporo na kaloryczności
Ostatnio wzięło mnie na ciasta. Jestem czekoladoholiczką i jak je robię to zazwyczaj są czekoladowe i kokosowe :) A dzisiaj zapraszam na obłędnie cytrynowo-kokosowe ciasto. Nie potrzeba dużo cukru, cytryna i aromat waniliowy nadają wspaniały smak. Oczywiście jak ktoś jest słodkolubny to może dodać więcej ;)
- szklanka mąki orkiszowej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 jajka
-3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu
- 1 cytryna
- szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
1. Cytrynę lekko sparzyć i zetrzeć skórkę. Na koniec wycisnąć z niej sok
2. W misce zmiksować jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe, sok i startą skórkę z cytryny. Dokładnie wszystko potraktować mikserem. Na koniec wsypać wiórki i dodać aromat. Wymieszać wszystko już najlepiej łyżką
3. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 40 minut- do "suchego patyczka"
4. Zostawić do przestygnięcia i zajadać :)
SMACZNEGO :)
1 kawałek (z 10)