Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 łyzki oleju (neutralnego w smaku)
Masa budyniowa:
1 kstka miękkiego masła
2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1 łyżka cukry zwykłego
Galaretka:
syrop brzoskwiniowy (z brzoskwiń z puszki) - ok. 300 ml
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
brzoskwinie z 1 puszki
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier z wanilią i kardamonem(ciągle miksując na najwyższych obrotach miksera), żółtka(też wysokie obroty), następnie mąkę(stopniowo, po trochę, na niskim stopniu mocy miksera). Na końcu dodajemy olej(np. rzepakowy).
Wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 st. C.
KIedy biszkopt wyjmiemy z piekarnika (nie ściągamy boków tortownicy), w oczekiwaniu na wystygnięcie robimy galaretkę.
Syrop brzoskwiniowy z wodą grzejemy do wysokiej temperatury(nie musi być wrzący), aby rozpuścić żelatynę. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki, aby trochę zgęstniała.
W czsie, kiedy galaretka będzie gęstnieć, robimy masę budyniową.
1 szklankę mleka wlewamy do garnka i wstawiamy na gaz. Drugą wlewamy do miski i dodajemy: cukry, mąki i żółtka. Miksujemy. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodajemy naszą masę z miski i mieszamy do zgęstnienia budyniu. Kiedy wystygnie, w misce miksujemy masło i stopniowo, po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Powstałą masę wykładamy na biszkopt. Na masę budyniową wysypujemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i zalewamy lekko gęstniejącą galaretką.
Powodzenia i smacznego ! :)