Dziś kolejne ciasto czekoladowe. Poprzednie było wyśmienite, a to jest jeszcze lepsze :D
Jest bardzo podobne, również z colą (tym razem nie dodałem Coca-Coli tylko Pepsi :P), ale to jest z czekoladą, a nie kakao, z trochę większą ilością cukru, wspaniałą masą i prażonymi wiórkami kokosowymi. Naprawdę kaloryczne, ale warto :D
Składniki na ciasto:
1 kostka (250g) miękkiego masła
370g mąki
350g cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (najlepiej 70% zawartości kakao)
1 łyżka śmietany (najlepiej 36%)
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka Coca-Coli lub innej coli (ja użyłem Pepsi, ostatnio podobne ciasto robiłem z Coca-Colą, uważam, że Pepsi do tego ciasta jest lepsze, bo bardziej gazowane)
Wykonanie:
Najpierw do rondelka wkładamy kostkę masła i wlewamy 50 ml coli, włączamy palnik i czekamy na roztopienie się masła - ważne, aby co jakiś czas mieszać. Kiedy się roztopi dodajemy cukier, a po roztopieniu się cukru odstawiamy do ostygnięcia.
Do garnka wlewamy wodę. Do garnka wkładamy miskę (nakładamy taką miskę, której średnica jest większa od średnicy garnka) tak, aby nie dotykała wody. Wkładamy do niej tabliczkę czekolady i czekamy aż się roztopi.
Gdy masło wystygnie, wlewamy je do miski. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i przez ok 5 minut miksujemy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i colę i miksujemy do połączenia się składników. Gdy czekolada się roztopi, w kilku partiach dodajemy ją do miski, ciągle miksując. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, wykładamy powstałą masę do tortownicy o średnicy ok. 26cm wysmarowanej tłuszczem lub wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto ostudzamy i przekrajamy na pół.
Składniki na masę:
500g serka mascarpone
660 ml śmietany słodkiej(kremówki)
2,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do miski wlewamy śmietanę. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do czasu, aż śmietana zesztywnieje. Dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy, po jednej łyżce, serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3/4 masy przekładamy ciasto. Resztę zostawiamy i smarujemy pozostałą masą boki i górną warstwę ciasta.
Wiórka kokosewe - składniki:
1 opakowanie (200g) wiórek koskosowych
5 łyżek cukru
pół kostki masła
Wykonanie:
Wkładamy masło do rondelka lub na patelnię i topimy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe i cukier i prażymy do uzyskania złotego koloru - mieszamy przez cały czas prażenia.
Następnie czekamy aż wiórka ostygną - co jakiś czas mieszając - i wykładamy je na wierzch ciasta.
najlepsze jest swieże, ale kiedy już włożymy je do lodówki, to zanim zjemy kolejny kawalek ciasta niech poleży 10 minut w temperaturze pokojowej.