
Ciasto jest pyszne! Puszyste, delikatne, mocno czekoladowe. Natomiast masa ma wyczuwalny aromat kawy, co naprawdę bardzo dobrze pasuje do czekoladowego ciasta. No cóż... dzieci nie powinny jeść, bo później szaleją bardziej niż zwykle ze względu na kofeinę :D Jak widać na załączonym obrazku, ciasto jednak dzieciom smakuje - i nie tylko dzieciom ! :)
Składniki na ciasto:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka coca coli lub pepsi
70g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy z połową szklanki coli. Dodajemy cukier i ogrzewamy do czasu rozpuszczenia się. Następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy mąkę, mieszamy (najlepiej mikserem), jajka, resztę coli i kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na tortownicę o średnicy ok. 26cm i pieczemy w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 45 minut.
Składniki na masę:
1 kostka masła
2 szklanki mleka
130 ml coca-coli
2 łyżki mąki pszennej'
budyń waniliowy
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Szklankę mleka wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier. Włączamy palnik gazu.
Do miski wlewamy drugą szklankę mleka,colę, wsypujemy budyń, mąkę, kawę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kiedy mleko w garnku zacznie wrzeć, dodajemy do niego zawartość miski i mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
Kiedy budyń wystygnie, rozcieramy kostkę masła i dodajemy stopniowo budyń.
Ciasto czekoladowe przekrawamy na 2 części.
Powstałą masą przełożyć ciasto.
Możemy zrobić polewę. W tym celu nad gorącą kąpielą wodną rozpuszczamy w miseczce gorzką czekoladę oraz 1,5 łyżki masła. Wylewamy polewę na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki i czekamy na zastygniecie się masy :)
Po ok. 2 h ciasto jest gotowe do jedzenia.
Smacznego!! :)
Można zrobić polewę