Składniki: (dla 4 osób)
250g pieczarek
1 cebula
odrobina oliwy
200g ryżu do risotto - arborio
800 ml bulionu kurzego lub warzywnego
1 łyżka sosu ostrego chilli lub sosu słodkiego chilli (w takim słoiczku) - w zależności od tego który preferujecie
trochę (mała gałązka świeżego lub szczypta suszonego) majeranku
trochę tymianku
2 gałązki natki z pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Następnie myjemy i kroimy pieczarki i dodajemy na patelnię, Kiedy będą w pół miękkie nalewamy szklankę bulionu i wsypujemy ryż.Kiedy wchłonie cały bulion, dolewamy porcję i tak dopóki będzie al dente (lekko twardawy w środku, miękki na zewnątrz). Dodajemy przyprawy i zioła i sos chlli.
Wykładamy na talerz, możemy udekorować natką pietruszki.
Smacznego
CZas przygotowania: 30 minut !