Składniki 1 duży filet z dorsza (np. bałtyckiego) sok z 1/2 cytryny sól pieprz masło (ok 2 łyżki) 16 listków z bazylii rozmaryn(najlepiej świeży) - 6-8 gałązek ( lub 1 łyżka suszonego) folia aluminiowa Sos: sok z 1 limonki starta skórka z 1 limonki 3 łyżki octu winnego(z białego wina) 2 łyżki gęstej 36% śmietany 15 listków bazylii gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego Wykonanie: Filet z dorsza solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny (*i jeśli używamy suszonego rozmarynu, posypujemy nim filet) i poklepujemy ( każda czynność z obu stron). Ja się od razu przyznaję, że użyłem suszonego rozmarynu :) Filet dzielimy na 3-4 części. Kroimy kilkucentymetrowej grubości paski z folii aluminiowej, smarujemy je masłem. Kładziemy 2 listki bazylii i jeśli mamy świeży rozmaryn, gałązkę rozmarynu. Następnie na ziołach kładziemy przygotowaną wcześniej rybę i na nięj kładziemy podobnie zioła, mniej więcej w ten sposób:
Zawijamy folię i tak smażymy przez kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Robimy sos: Do rondelka na gazie wlewamy ocet winny, następnie wyciskamy sok z limonki. Gotujemy do zagotowania. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę i zioła, blendujemy i ponownie stawiamy na gaz. Czekamy, aż sos się zagotuje, następnie kilka minut go redukujemy. Sos wylewamy na talerz, a następnie kładziemy na nim wyciągniętą z folii rybę , którą dekorujemy świeżą bazylią.
Nasi goreng to dosłownie smażony ryż. W Indonezji to jedno z najpopularniejszych dań, zaraz obok smażonego makaronu, który robi się w podobny sposób. Nasi goreng podaje się najczęściej z kurczakiem i/lub krewetkami. Do tego obowiązkowo różne warzywa i ...
Przed świętami mam dużo pomysłów na dania z ryb, które mogą znaleźć się na wigilijnym stole. Dzisiaj bardzo prosty przepis na przygotowanie dorsza w popularny sposób z czosnkiem i
Dorsz w sosie musztardowym ze smażoną marchewką to propozycja na pełne danie obiadowe. Zazwyczaj opisywałam tylko te części obiadu, których do tej pory nie przygotowałam. Tym razem postanowiłam przygotować taki obiad, którego wcześniej nie robiłam. Pad...
(2 porcje) 2 FILETY Z DORSZA/mintaja lub innej ryby (każdy po ok 150-200g) 1 MAŁY ZĄBEK CZOSNKU 1 CYTRYNA GARŚĆ OBRANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH 2 ŁYŻKI POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI 1 ŁYŻKA POSIEKANEGO ŚWIEŻEGO OREGANO/BAZYLII lub innych ulubionych zió...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Uwielbiam dorsza, dla mnie to jedna z najlepszych ryb. Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo Przeczytaj cały artykuł
Post Smażony dorsz pojawił się poraz p...
Mam nadzieję, że lubicie ryby. Mam w zanadrzu kilka przepisów właśnie na nie. Jednym z moich ulubionych gatunków ryb jest dorsz. Obowiązkowo marynuję go w cytrynie. Czasem dodaję do tego dania pieczone ziemniaki typu hasselback, po prostu pieczone ziem...
kulinarna piniata - fotografia jedzenia, fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami,
„W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to...
Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem. Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dzięki temu dodatkowi ser uzyskał delikatnie czerwoną barwę Przepis na ...