Składniki
1 duży filet z dorsza (np. bałtyckiego)
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
masło (ok 2 łyżki)
16 listków z bazylii
rozmaryn(najlepiej świeży) - 6-8 gałązek ( lub 1 łyżka suszonego)
folia aluminiowa
Sos:
sok z 1 limonki
starta skórka z 1 limonki
3 łyżki octu winnego(z białego wina)
2 łyżki gęstej 36% śmietany
15 listków bazylii
gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
Wykonanie:
Filet z dorsza solimy, pieprzymy, polewamy sokiem z cytryny (*i jeśli używamy suszonego rozmarynu, posypujemy nim filet) i poklepujemy ( każda czynność z obu stron). Ja się od razu przyznaję, że użyłem suszonego rozmarynu :)
Filet dzielimy na 3-4 części.
Kroimy kilkucentymetrowej grubości paski z folii aluminiowej, smarujemy je masłem. Kładziemy 2 listki bazylii i jeśli mamy świeży rozmaryn, gałązkę rozmarynu. Następnie na ziołach kładziemy przygotowaną wcześniej rybę i na nięj kładziemy podobnie zioła, mniej więcej w ten sposób:
Zawijamy folię i tak smażymy przez kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony.
Robimy sos: Do rondelka na gazie wlewamy ocet winny, następnie wyciskamy sok z limonki. Gotujemy do zagotowania. Następnie ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę i zioła, blendujemy i ponownie stawiamy na gaz. Czekamy, aż sos się zagotuje, następnie kilka minut go redukujemy.
Sos wylewamy na talerz, a następnie kładziemy na nim wyciągniętą z folii rybę , którą dekorujemy świeżą bazylią.
Życzę Wam smacznego ! :D