Składniki na 4 porcje:
- 300 g mąki,- 4 jajka,
- odrobina gałki muszkatołowej,- sól,
- 4-6 łyżek wody mineralnej,
- 2 cebule,
- łyżka sklarowanego masła,
- 50-60 masła,
- 40 g bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową i wodę mineralną dobrze wyrobić na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Zagotować osoloną wodę. Drewnianą deseczkę z uchwytem zanurzyć w wodzi,e a następnie rozsmarować na niej ciasto. Nożem zsuwać cienkie kluski do wrzątku. Gotować aż kluseczki wypłyną na wierzch. Odcedzić i przelać zimną wodą.(Szpecle można też robić przy pomocy specjalnej maszynki lub durszlaka - należy wtedy umieścić durszlak nad wrzątkiem, nalać do niego ciasto i odcinać wypływające kluseczki za pomocą łyżki.)
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Sklarowane masło roztopić na patelni i obsmażyć na nim cebulkę na złoty
kolor. Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą,
lekko zrumienić. Szpecle nałożyć do miski, podawać z cebulką, polane bułką z masłem.