Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
mussaka
Proste Dania
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
249
Mussaka
Nie przerażajcie się ilością składników. Potrawa, wbrew pozorom, jest bardzo prosta. Jest to oryginalny przepis grecki. No tak oryginalny- jak powiedzieć oryginalny do potrawy, która ma tyle wariantów ile chałup w greckiej wsi? Pierwszy niuans: jedni Grecy uważają , że do mussaki dodaje się tylko bakłażana, inni, że pół na pół z ziemniakami. U mnie są zawsze dwie wersje- jedna z bakłażanem, druga z ziemniakami, bo nie wszyscy domownicy chcą jeść bakłażana. Osobiście przepadam za tą z bakłażanem;D Przepis mówi, że danie na 8 osób. Ja piekłam w dwóch naczyniach żaroodpornych fi24, bo tyle zajęła porcja z poniższych składników. Według mnie naje się nią do syta 12 osób, ae może to kwestia pojemności żołądka:)
składniki:
1 kg bakłażanów ciętych wzdłuż (ok 2-3 szt)
1 kg ziemniaków (opcjonalnie)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
farsz:
700g mięsa wołowego albo wieprzowiny
2 posiekane cebule
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki przyprawy do mussaki
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
1/2 szklanki czerwonego wina
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy do smażenia
Sos:
4 szklanki mleka
1/2 szklanki masła
6 łyżek mąki
sól, pieprz
1 1/2 szklanki startego sera (parmezan, kefalotiri- koziego lub owczego, u mnie cheddar)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
przyprawa do mussaki domowej roboty:
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki mięty pieprzowej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
szczypta cukru
1 liść laurowy
A więc:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około 0,5cm. W takie same plastry kroimy bakłażana.
Warzywa możemy wykonać na dwa sposoby- zapiec w piekarniku posmarowane oliwą lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Ja zawsze wstawiam do piekarnika posmarowane oliwą bakłażany, zaś ziemniaki wrzucam do gorącej oliwy (1/4 szklanki) na woka, zalewam wodą, tak by ziemniaki były zalane (ale nie za dużo!) solę 1 łyżeczkę i gotuję do wygotowania wody, po czym następuje proces smażenia w oleju na lekko złoty kolor (bardzo lekko)- to trwa około 15 minut. Tyle samo czasu w piekarniku spędza bakłażan. Te 15 minut to idealny czas do przygotowania mięsa.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Gdy będzie się smażyło, musimy je siekać łopatką by pozbyć się dużych grudek- skawalonego mięsa. Bardzo dobrze i szybko smaży się w woku. Gdy już mięso będzie w drobnych kawałkach, pozostawiamy je na ogniu a my zabieramy się do obierania czosnku i cebuli, które kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy aż mięso zbrązowieje a cebula się zeszkli.Teraz dodajemy wino, pozostawiamy do odparowania alkoholu i dodajemy pomidory,przyprawę do mussaki. Gotujemy na małym ogniu aż pozbędziemy się płynów.
Tymczasem wyjmujemy bakłażana z piekarnika.
Został nam do przygotowania sos beszamelowy: Jajka roztrzepujemy (nie trzeba ubijać, wystarczy,że będą "luźne"). W dużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę -robimy zasmażkę- szybko mieszamy a gdy mąka pochłonie masło dodajemy zimne (to ważne, by nie zrobiły się grudki) mleko, gałkę muszkatołową (jeśli już wam wyjdą, to po potraktujcie je blenderem-zawsze skutkuje), 2/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i gotujemy aż sos nam zgęstnieje (do konsystencji kremowego sosu).
Można wsypać łyżkę startego sera.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy przestygnie dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy.
Jedną szklankę sosu mieszamy z mięsem (ja wlewam jedną chochlę od zupy), wtedy po upieczeniu jest ono delikatniejsze. Pozostały wylejemy na wierzch.
No i ostatnia faza:
Przygotowujemy naczynie żaroodporne- na dno układamy część bakłażanów, posypujemy odrobiną startego sera, nakładamy ziemniaki (jeżeli je dodajemy), posypujemy odrobiną sera. Na ziemniaki wykładamy mięso, posypujemy serem (pozostawiamy jedynie łyżkę na wierzch), znowu bakłażan posypany serem i zalewamy sosem beszamelowym. Wierzch można posypać odrobiną sera. Teraz wstawiamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na 60 minut. Wierzch powinien być wyraźnie zrumieniony.
Smacznego!
Proste Dania
22 lut 16
Polecane przepisy
Domowa Musaka
Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji. Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na [...] Pos...
Kulinarny Blog – wiesz jak gotować!
Zapiekanki
,
Masterchef przepisy musaka gessler
,
Musaka bałkańska przepis
,
Musaka chorwacka przepis
,
Musaka dobry przepis
,
Musaka latwy przepis
,
Musaka light przepis
,
Musaka przepis ani starmach
,
Musaka przepis bez bakłażana
,
Musaka przepis bez beszamelu
,
Musaka przepis biedronka
,
Musaka przepis blog
,
Musaka przepis bułgaria
,
Musaka przepis cukinia
,
Musaka przepis dietetyczny
,
Musaka przepis durszlak
,
Musaka przepis gessler
,
Musaka przepis grecki
,
Musaka przepis knorr
,
Musaka przepis kotlet tv
,
Musaka przepis krok po kroku
,
Musaka przepis kuchnia lidla
,
Musaka przepis kwestia smaku
,
Musaka przepis magda gessler masterchef
,
Musaka przepis magdy gessler
,
Musaka przepis makłowicz
,
Musaka przepis masterchef
,
Musaka przepis z bakłażanem
,
Musaka przepis z cukinią
,
Musaka przepis z cynamonem
,
Musaka przepis z lidla
,
Musaka przepis z ziemniakami i bakłażanem
,
Musaka przepisy kulinarne
,
Przepis musaka bułgarska
,
Przepis musaka grecka
,
Przepis musaka lidl
,
Przepis na danie musaka
,
Przepis na greckie musaka
,
Przepis na musaka
,
Przepis na musaka bułgarska
,
Przepis na musaka magdy gessler
,
Przepis na musaka z bakłażanem
,
Przepis na musaka z cukinii
,
Przepis na musakę grecką
,
Przepis na musakę grecką z ziemniakami
,
Przepis na musakę magdy gessler masterchef
,
Przepisy kulinarne musaka grecja
Odchudzona mussaka
Nazywam to danie odchudzoną mussaką, chociaż pewnie dla prawdziwych smakoszy mussaki moja propozycja ma z nią niewiele wspólnego. Tak nam zasmakowały, że jedliśmy ją kilka razy. Pierwszy raz to była wersja wegetariańska, za drugim razem dodaliśmy mielo...
Lekki brzusio.
Lekkie
,
Warzywa
,
Mięso
Tygodniowe menu na diecie w pracy
Łatwo nie było, ale dokonałam tego! Pstrykałam zdjęcia wszystkiego co zjedliśmy. Na całe szczęście przez te zabiegi nie spóźniłam się ani raz do pracy, chociaż tempo przygotowań miałam zdecydowanie większe. Na zdjęciach brakuje tylko dwóch batoników pr...
Lekki brzusio.
Lekkie
,
Słodkości
,
śniadanie
,
Owoce
,
Warzywa
,
Ciastka
,
Przekąski
,
Off topic
,
Kasza
,
Jogurt
,
Mięso
,
Makaron
,
Sałatka
,
Lunchbox
,
Kurczak
,
Ryż
,
Groch
,
Ryba
,
Pasztet
Musaka – grecka zapiekanka
Mussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz ...
KuchniaMniam
A-Z WYTRAWNIE
,
Obiad
,
Dania bez glutenu
,
Mięsa
,
Dania jednogarnkowe
,
Pomidory
,
Zapiekanki
,
Ziemniaki
,
Kuchnie świata
,
Bakłażan
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem
Moje ulubione greckie danieMussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanemSKŁADNIKI:2 szt. bakłażana kilka ziemniaków1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina)kilka pomidorów lub pomidory z puszki1 cebula3 ząbki czosnkuprzypr...
MarciochaKucharzy
Dziś na obiad... właśnie to
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem
Sytuacja w Grecji nie rozpieszcza, ale za to tradycyjna grecka mussaka owszem.Jestem z tych wytrawnych łasuchów, którzy bardzo ją lubią.Zdecydowanie to danie rodzinne, zachęcające do wspólnego posiłku przy stole, wśród gwaru rozmów.Takie lubię na...
ChilliJemy
Zapiekanka
,
Bakłażan
,
Rodzina
,
Beszamel
,
Greckie smaki
,
Mussaka
Autostopem po mussake :)
Obiecywałem ostatnio krótki opis mojej wyprawy autostopowej - i oto i ona :))Zaczeło się pewnej soboty, kiedy to o 6:10 na Wrocławskich Bielanach złapaliśmy pierwszego " stopa" !Ale to były emocje, towarzyszyła nam wtedy tylko jedna myśl - zaczęło się!...
Smaki w sieci
PODRÓŻE
Mussaka z jagnięciną i warzywami według Magdy Gessler
W końcu udało mi się znaleźć trochę czasu , aby spełnić moją obietnicę wobec was. W programie kuchenne rewolucje Magda Gessler w restauracji Artemis (Poznań) zrobiła popisową mussakę z jagnięciną i warzywami, o której zrobienie ...
Gotowanie z maliną
Obiad
,
Zapiekanki
Podpowiedzi wyszukiwań
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym