- 25 masła
- 3 jajka
- 125 g mąki
- 150 ml mleka
- Sól
- 750 g szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 50 g orzeszków piniowych
- 250 g sera ricotta
- 30 g parmezanu
Przygotowanie:
Masło roztopić. Jajka, mąkę, mleko i sól wymieszać, dodać masło. Odstawić na 15 minut. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Szpinak nieco osączyć, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Na rozgrzanym oleju kolejno smażyć naleśniki.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Na naleśniki nakładać najpierw ser, a następnie szpinak i orzeszki piniowe. Zrolować i poprzekrawać, a następnie ułożyć w żaroodpornej formie. Posypać startym parmezanem. Zapiekać 10 minut w 200 st. C