Sposób przygotowania
Ścieramy dynię na tarce jarzynowej. 2 łyżki którejkolwiek mąki rozdrabniamy z drożdżami, wodą i miodem do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośniecia pod ściereczką. Jak wyrośnie łączymy z resztą mąki, wodą, solą - wyrabiamy ciasto. Następnie łączymy z dynią, przyprawami korzennymi, rodzynkami, orzechami i miodem i jeszcze raz wyrabiamy. Przygotowujemy foremki do keksu - smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wlewamy ciasto do połowy wysokości foremki. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy chleb 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 min. Wyjmujemy z formy i dajemy do ostygnięcia. Najlepiej jeśc na drugi dzień. Z w/w składników wychodzą 2 długie foremki keksowe