Bajaderka. Kopciuszek wśród wypieków. Niedoceniana, a przecież pyszna i pożyteczna, bo pozwala na kuchenny recykling. Do bajaderki używam ścinków powstałych po produkcji tortów, zamrożonych resztek poświątecznych ciast, wyschniętych biszkoptów. Dzięki ...
Dziś prawdziwa klasyka. Niekwestionowana królowa kuchennego recyklingu, czyli bajaderka. Bo kto lubi marnować jedzenie? Niestety, czasem się tak zdarza, że słodkości na stole tyle, że trudno przejeść, a czasem zostanie biszkoptowy odpad powstały przy p...
Jeśli po Świętach zostało Wam trochę ciasta, można "przerobić go na inne ciasto ;) Swoją bajaderkę robiłam ze zbyt kruchego ciasta które mi się połamało (a było przeznaczone na spód do tarty). Myślę że można tutaj też użyć zeschnięt...
Rating: Bajaderka to inaczej ciasto z odzysku. Kilka dni temu podjęłam się przygotowania twarogowej babki i niestety wyszedł mi zakalec. Wpierw poszukałam informacji co jest przyczyną i tego samego dnia ponownie chciałam przygotować babkę tym r...
Co zrobić z resztek ciasta np. które zostało po zrobieniu tortu? A może wyszedł Wam jakiś zakalec? Rozwiązanie proste i szybkie – BAJADERKA!!! Tradycyjnie robiona z resztek ciasta w cukierniach. Bajaderka może mieć różne kształty i najwyraźniej nazwy
Bajaderka, czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, paku...
Wczoraj były muffinki czekoladowe z wiśniami i wiśniowym lukrem (nawet nie wiecie jak się przydają zrobione w lecie przetwory - tu cuda wiśniowe) i pyszne raw bajaderki. Obie słodkości vegan/gluten-free. Dzisiaj mam wolne, a że byłam na zakupach ...